Jak vybrat kvalitní bílé víno a k jakým jídlům se hodí? 

Chcete si vychutnat víno s přáteli na party, u filmu nebo u dobré večeře? Je lepší červené, bílé, suché, sladké nebo polosuché? Jak vlastně postupovat?

Jak vybrat kvalitní bílé víno a k jakým jídlům se hodí?

Dobré víno si užijete v jakékoliv společnosti, klidně i o samotě doma u dobrého filmu. Jenže, jak to dobré víno vybrat, když se zrovna nepovažujete za odborníky a vlastně jen rozlišujete, zda vám víno chutná nebo nechutná nebo jestli je červené a bílé? Opravdovým profíkem se sice nestanete ze dne na den, ale i přesto se můžete naučit vybírat kvalitní víno. A jak? Ženy mají v oblibě vína bílá nebo růžová, to muži zase raději sahají po červených. Kvalitní červené víno oceníte hlavně v zimě, kdy vás skutečně zahřeje a hodí se i k dobrému jídlu, jako jsou pokrmy z červeného masa či zvěřiny. A co víno bílé?

pexels-photo-696215

Více cukru nebo kyselinek?

U nás se rozlišuje, zda je víno suché, polosuché, sladké nebo polosladké. A jak už názvy samy napovídají, jde o to, zda víno obsahuje více cukru nebo kyselinek. Vína suchá jsou totiž kyselejší, mají také citrusový tón a hodí se k pití v letních měsících, kdy dokonale osvěží. K suchým vínům se také podává i lehčí a svěží pokrmy, saláty, kuřecí maso nebo těstoviny. Mezi neznámější a nejkvalitnější odrůdy suchých vín patří Ryzlink rýnský , Ryzlink vlašský nebo Veltlínské zelené. Mezi sladkými víny zcela jistě vyniká odrůda Pálava, která se v našich končinách vyrábí opravdu v té nejvyšší kvalitě.

pexels-photo-1123260

Zahřejte se

Víno je skutečně jedinečným nápojem a hodí se pro všechny významné i méně významné události. Dobrá vína se navíc těší oblibě po celém světě, a pokud už by člověk měl pít alkohol, mělo by to být právě víno. To je díky svému obsahu i zdraví prospěšné, ovšem zdraví si určitě neposílíte, když ho vypijete denně celou láhev. Držte se doporučeného množství, což je jedna sklenička denně.

S nadcházejícím podzimem se vám jistě doma bude hodit víno sladké, protože to nádherně zahřeje a skvěle chutná v kombinaci s dezerty, kořeněnými jídly nebo sýry. Sladká vína mají medový podtón a jsou také v chuti plnější.

5/5 - (1 vote)

Comments are closed.